sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Selviytymisopas kaksosvauvojen ensimmäisiin kuukausiin.

Tässä vinkkejä vauva-arjen aloitukseen
Jokainen perhe ja elämäntilanne johon kaksos tai kolmosvauvat syntyy on ihan omanlaisensa tarina. Täydentäkää tätä vinkkilistaa mielellään kommentointi-boxiin ja kertokaa omista kokemuksistanne.
 
Hankinta lista, eli mitä tarvitaan kun vauvoja onkin kaksi?
Tee hankinnat hyvissä ajoin, monikkovauvat tuppaa väkisinkin syntymään etuajassa ja monikoriaaliset (yksi-istukkaiset ) raskauden käynnistetään joka tapauksessa hyvissä ajoin.

- Tuttipulloja, 6-12kpl (määrä riipuu kuinka paljon ehdit tiskata pulloja päivän aikana). Avent pullot ovat hyviä kun vauva ei "hörppää" ja saa ilmaa mahaan (itke mahakipua). Anteeksi tämä mainos joka hyvittynee kun kerron että nämä pullot ovat lyhyitä ja pysyvät esim sitterissä tai sängyssä vauvan suussa harsolla tuettuna jos vanhemmalla on kädet täynnä, esim. imettää toista vauvaa samalla.
- Tuttipullojen höyry-puhdistus pömpeli, johon puhtaat pullot ja tutit ladotaan, pohjalle vettä ja kansi kiinni ja mikroon muutamaksi minuutiksi. Tämä korvaa pullojen kattilassa "steriloinnin" eli pöpöt kuolee kun ne kuumennetaan.( Merkkejä voi olla useampia, Avent mikrokäyttöinen sterilointilaite).
-Tuplarattaat. Merkkejä on monia. Kiinnitä huomiota a) jousitukseen, voiko vauvoja hyssyttää unille vai onko rattaat jäykät? b) mahtuuko kaksi vauvaa nukkumaan esim 1-2v asti? c) tarvitseko rattaat maastoon/lumeen vai shoppailuun, eli huomio renkaiden kokoon ja kääntyvyyteen?
-Babysitterit x2, hyvä merkki on babybjörn, arvokas mutta kaksosvauvojen vauva-aikana monen hetken ja itkun pelastus. Babybjörn sitteri heiluu pienenkin vauvan painosta ja rauhoittaa vauvaa, sen saa pienellekin vauvalle melko pystyyn asentoon jolloin vauva näkee äidin kun toista hoidetaan, esim. imettäessä toista vauvaa saa pienellä jalan keinutuksella ruokaa odottavan vauvan tyytyväiseksi. Sitterit voi myös laittaa vähän lomittain jolloin molemmat saa "keinumaan" samalla kun laulelee ja laittaa itselle ruokaa. Kun kaksosille aika varhain aloitetaan kiinteät ruuat (raudanpuute/vähäiset rautavarastot keskosilla, lihan syönti alkaa siis aiemmin kuin muilla) ovat sitterit hyvänä apuna kun syöttötuoleja ei voi vielä käyttää. Hox! valitse sellainen sitteri jonka päällisen voi helposti pestä!!
- Mukava sohva ... aikaa kuluu paljon syöttäen, sylittäen, vaippoja vaihdelleen, pukien, riisuen. Äidin elämä kuluu jonkin aikaa sohvaillen vauvojen kanssa.
-Valmista ruokaa myös äidille jääkaappiin.. hätävaraksi olisi hyvä olla valmiita keittöja ja raejuustoa.

Näitä hankintoja en käyttänyt:
- Imetystyyny..pöh ja höh. ei toiminut. Lainaa joltakulta ja kokeile ennenkuin ostat!
- Hoitopöytä ... vauvoja voi aivan yhtähyvin hoidella sängyllä ja sohvalla.
- Kantoliina... ei onnistu kahden vauvan kanssa...

Harkitse näitä:
- Rintapumppu, mikäli tahdot imettää myöhemmin ja keskosvauvojen kanssa se ei alkuun onnistu. Imettäminen saattaa onnistua myöhemmin (jopa yli vuoden tai pitempäänkin) kaikkien alkuhankaluuksien jälkeen.
- Itkuhälytin kun alat nukuttaa vauvoja ulkona jolloin saat itsellesi ihanan lepohetken.  

 
 Mitä muita vinkkejä on tuplamammoilla ja isillä? Täydentäkää mielellään listaa =) ja toivottavasti tämä blogipostaus löytää silloin tällöin monikkovauvoja odottavan äidin tai isän joille näistä ajatuksista on hyötyä!

 

2 kommenttia:

  1. Mummon perinteinen keinutuoli oli loistava vauvojen rauhoittamiseen. Pinnasänkyjen jalkoihin ruuvattavat keinutassut helpottivat vanhempien elämää etenkin yöaikaan. Suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Löytyy varmaan joka vauvataloudesta muutenkin, mutta puuhamatto. Meillä käytössä erittäin paljon, toinen viihtyy selälleen köllötellen ja killuttimia katsellen kun toista syöttää tai vaihtaa vaippaa tms.
    Jos yhtään on ärhäkämpää vauvaa niin pattereilla toimiva "vauvakiikku" on myös ollut hyvä hankinta (meillä graco). Kun yksin vauveleiden kanssa on ollut ja kummallakin yhtäaikaa nukahtamisongelmaa, eikä pysty yhtäaikaa sylitteleen, niin toinen vaan kiikkumaan. Vauva rauhoittuu siihen ja toisen kanssa voi sitten käveleskellä, eikä tarvitse lattialla olevaa keinusitteria olla jalalla heiluttamassa.

    VastaaPoista